Karjalaskepäeva palvus

Karjalaskepäeva palvus (mdM Liftema-suvaftoma ozks, mdE Livtema-sovavtoma ozks; mdM liftems, mdE livtems 'välja laskma', mdM suvaftoms, mdE sovavtoms 'sisse laskma', ozks 'palvus, püha').

Karjalaskepäeva ühispalvus toimus küla lõpus, kuhu kari (peale sigade) oli aetud. Sel päeval kustutati tuli kõikides kodukolletes veega. Palvuskohas süüdati kuivi puutükke hõõrudes uus tuli (mdM od tol). Iga peremees võttis lõkkest poti sisse söed ja viis koju. Seda tuld hoiti koldes terve aasta kuni järgmise palvuseni. Palvuskohta kaevatud augu kohale postide otsa asetati lavats ja kaeti see mätastega. Palvuse ajal pandi lavatsi keskele potike uue tulega. Kaitseks kurjade jõudude eest aeti kari kolm korda lavatsi alt läbi. Lamba ohverdamise järel laoti murule ritta kodust kaasatoodud leivad. Paluti tervist, koduloomadele viljakust, piima, villa ja mett.

Jevsevjev, M. E. Mordovskaja svadba. Izbrannyje trudy. T. 5. Saransk 1966.